ΑρχικήΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣΤο «Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης» απαντάει στον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκο Βελόπουλο

Το «Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης» απαντάει στον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκο Βελόπουλο

Το  «Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης» απαντάει στον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ   Κυριάκο Βελόπουλο

Στην σημερινή εκπομπή  (30/01/2020) ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κος Βελόπουλος αναφέρθηκε σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για τους πρόσφυγες και ειδικά αναφέρθηκε στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης. Σχετικά με αυτό ο Πρόεδρος του «Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης» Κώστας Παπαδιγενόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το “Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης” συστάθηκε το 1993 από τους τότε έλληνες ευρωβουλευτές, Αλέκο Αλαβάνο, Παρασκευά Αυγερινό, Παναγιώτη Λαμπρία και είναι μία από τις παλαιότερες ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σήμερα την Διοικούσα του Επιτροπή αποτελούν οι πρώην ευρωβουλευτές:  Παρασκευάς Αυγερινός, Κωστής Χατζηδάκης (νυν Υπουργός) και Νίκος Χουντής.

 Η οργάνωσή μας, με σεμνότητα και χαμηλούς τόνους, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα, τόσο στον τομέα της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο κυρίως, στον τομέα στήριξης ορφανεμένων οικογενειών, μέσω προγραμμάτων «οικονομικής υιοθεσίας» ορφανών παιδιών από έλληνες δωρητές. Οι δωρητές μας είναι απλοί άνθρωποι που γνωρίζουν πού πάνε τα χρήματά τους, μας εμπιστεύονται και συνήθως από το υστέρημά τους, αναλαμβάνουν να στηρίξουν ένα τέτοιο παιδί.

Αυτά τα προγράμματα έγιναν σε περιοχές που υπήρχαν πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές. Στα 27 περίπου χρόνια λειτουργίας μας, βοηθήσαμε περίπου 25 χιλιάδες ορφανά παιδιά, σε Βοσνία, Κόσσοβο, Γάζα, Δυτική Όχθη, Σομαλία, Λίβανο, Αϊτή, Σρι Λάνκα, και αλλού.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε και δεν έχουμε προγράμματα βοήθειας μεταναστών ή προσφύγων στην Ελλάδα αλλά είχαμε Προγράμματα στις χώρες που υπέστησαν φυσικές καταστροφές, πολέμους ή συγκρούσεις, δηλαδή εκεί που «δημιουργούνται» οι πρόσφυγες.

Τα τελευταία 8 χρόνια της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κλείσαμε όλα μας τα προγράμματα στο εξωτερικό και επικεντρωθήκαμε στη Ελλάδα, σε πρόγραμμα οικονομικής “υιοθεσίας” ορφανών παιδιών που μένουν με τον παππού και τη γιαγιά, με ελάχιστα ή καθόλου εισοδήματα. Για κάθε ορφανό παιδί του προγράμματος, δίνουμε 600 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 600 ευρώ για ένα παιδί 1200 ευρώ για δύο παιδιά 1800 ευρώ για τρία παιδιά, χρήματα  που πιστεύουμε ότι αποτελούν σημαντική βοήθεια σε ορφανεμένες οικογένειες.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, γι αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε: Δηλώνουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που είμαστε εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της ΥΔΑΣ (ΑΜ ΥΔΑΣ 7), δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, ούτε από τα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πήραμε γιατί δεν ζητήσαμε. Δεν ζητήσαμε γιατί είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι δεν μπορεί να υπάρχει Μη Κυβερνητική Οργάνωση που να στηρίζεται σε “κυβερνητικές” χορηγίες. Γιατί δεν μπορεί μια τέτοια οργάνωση να σπεύδει όπου τους στέλνει το χρήμα και οι σκοπιμότητες των χορηγών και όχι εκεί που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες. Αλλά και γιατί δεν θέλαμε να ανακατευτούμε σε αυτή τη χρονίζουσα, “δύσοσμη” και αδιαφανή υπόθεση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κος Βελόπουλος θα βρει τρόπο να ανακαλέσει ότι υπαινίχθηκε σε βάρος μας, άλλωστε είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε  ότι στοιχείο ζητήσει για τους πόρους και την λειτουργία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Δεσμευόμαστε επίσης να τον καλέσουμε στην επόμενη συγκέντρωσή μας με τις ορφανεμένες οικογένειες – εκεί που δίνουμε χέρι  χέρι – τα χρήματα στα ορφανά παιδιά του προγράμματος μας για να πεισθεί ότι σε αυτή την κοινωνία δεν υπάρχουν μόνο «λαμόγια» και «ύποπτες συναλλαγές» αλλά και άνθρωποι ευαίσθητοι με αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης που προσφέρουν για να ανακουφίσουν τον συνάνθρωπό τους. Νομίζω ότι θα συμφωνήσει μαζί μου αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται έπαινο και ενθάρρυνση όχι απαξιωτικούς υπαινιγμούς»

30/1/2020