ΑρχικήΠρόγραμμα Παλαιστίνης

Πρόγραμμα Παλαιστίνης

.

Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, μετά τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος οικονομικής «υιοθεσίας» των ορφανών παιδιών της Βοσνίας, της Σερβίας και του Κοσσόβου, ξεκίνησε την Άνοιξη του 2002 ένα νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα ορφανά παιδιά της Παλαιστίνης.

Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε από τα ορφανά παιδιά της κατεστραμμένης πόλης Τζενίν και ονομάζεται ΑL DOURRA. Είναι το όνομα του Παλαιστίνιου πατέρα, που είδαμε στις τηλεοράσεις μας, να αγκαλιάζει με το σώμα του το μικρό του γιο για να τον προστατέψει από τα Ισραηλινά πυρά. Αποτέλεσμα: το παιδί νεκρό, ο πατέρας βαριά τραυματισμένος.

Το Καραβάνι συνεργάστηκε με την Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Αθήνα, το Ελληνικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ αλλά και με το Σύλλογο Ελληνίδων της Παλαιστίνης τόσο για την εξασφάλιση των στοιχείων των ορφανών παιδιών όσο και για την οργάνωση της αποστολής για την παράδοση των χρημάτων στους δικαιούχους κηδεμόνες.

Το πρώτο ταξίδι του Καραβανιού πραγματοποιήθηκε το Μάϊο του 2003 και περιελάμβανε όλες τις μεγάλες Παλαιστινιακές πόλεις (Τζενίν, Βηθλεέμ, Ναμπλούς, Καλάντια, Ραμάλα ).
Το πρόγραμμα στην Παλαιστίνη διήρκησε συνολικά 3 χρόνια (2002 – 2005) και παρείχε οικονομική βοήθεια σε περίπου 650 ορφανά παιδιά.

TΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διακόσια πενήντα ορφανά παιδιά πολέμου από τη Λωρίδα της Γάζας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οικονομικής υιοθεσίας συνάντησε η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης που επέστρεψε από τη Γάζα.
Πιο συγκεκριμένα, η εξαμελής αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης, η οποία είχε μεταβεί την προηγούμενη εβδομάδα στις βομβαρδισμένες περιοχές, επισκέφθηκε τις πόλεις Ραφα, Χανιουνις, Ζαμπάλια όπου βρέθηκε με τα 250 ορφανά παιδιά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμά της και παρέδωσε στο χέρι της χήρας-μάνας ή του κηδεμόνα, χρηματική οικονομική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης προέρχονται μόνο από ατομικές δωρεές ανθρώπων που μέσω της οργάνωσής μας βοηθούν ένα συγκεκριμένο ορφανό παιδί. Τα τελευταία 17 χρόνια το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, έχει προσφέρει την αλληλεγγύη του σε περίπου 16.500 ορφανά παιδιά σε περιοχές των Βαλκανίων, στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Κοσόβου και της Σρι Λάνκα που δοκιμάστηκαν από πολέμους, εμφύλιες συρράξεις ή φυσικές καταστροφές. Έχει χορηγήσει φαρμακευτικό υλικό και επισιτιστική βοήθεια στο Σουδάν, την Αλβανία και αλλού, έχει στηρίξει οικογένειες προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και έχει προσφέρει την αρωγή του στους σεισμοπαθείς. Επίσης, με το θεσμό των καταστημάτων “Charity shop”και μέσω του καταστήματος «το Δεύτερο Χέρι», το Καραβάνι έχει πετύχει την ενεργοποίηση ακόμα περισσότερο της εθελοντικής συμμετοχής και της προσφοράς των πολιτών και έχει αυξήσει τα έσοδά του, ώστε να είναι σε θέση να διευρύνει τα υπάρχοντα προγράμματά του και να προωθεί και υλοποιεί νέες δράσεις.

Κάθε παιδί του προγράμματος, έλαβε ως πρώτη δόση 200 ευρώ.
Η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης έγινε με συγκίνηση δεκτή, αφού υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη, τοπικοί παράγοντες, χήρες μάνες και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τα μέλη της αποστολής, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε και οργανώθηκε το πρόγραμμα και από το γεγονός ότι τα χρήματα και η βοήθεια παρεδίδετο προσωπικά στους πάσχοντες χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσα πρόσωπα και χωρίς να χάνεται το παραμικρό.
Τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν επίσης κατεστραμμένες από τους βομβαρδισμούς συνοικίες, άστεγους, το νοσοκομείο της Γάζας και τραυματισμένα παιδιά. Οι ανάγκες του πληθυσμού και ο αριθμός των ορφανών είναι πολύ μεγαλύτερα.

Στην διαμονή του στη Λωρίδα της Γάζας, το Καραβάνι, εκτός των άλλων ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων του, συγκέντρωσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί και που θα συμβάλουν στην άρτια προετοιμασία των επόμενων αποστολών. Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειες του και καλεί τους συμπολίτες μας να συνδεθούν και να συνδράμουν τα προγράμματα «οικονομικής υιοθεσίας» που έχει θεσπίσει.

Η Γάζα στον φακό τους
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr
«Γάζα, γη που αιμορραγεί» είναι το θέμα της φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης) στο Θησείο.

«Δεν κουβαλάω μία αλλά πολλές Γάζες» Μάζεν Κερμπάζ, σκιτσογράφος Φωτογραφίες εκθέτουν οι φωτογράφοι Σπύρος Τσακίρης και Περικλής Αντωνίου. Η έκθεση διαρκεί έως σήμερα, ώρες πρωινές (9-1) και απογευματινές (5-9).
Με τον δικό μας Σπύρο και τον ερασιτέχνη φωτογράφο -με όλη τη σημασία της λέξης- Περικλή κατάφεραμε, μαζί με άλλα μέλη του «Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης», να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Παλαιστίνης, ώστε να μεταφερθεί η ελληνική οικονομική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια στα ορφανά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην έκθεση, συναντήσαμε ξανά τα θλιμμένα πρόσωπα αυτών των παιδιών, την καθημερινότητα όπως τη ζουν μέσα στα συντρίμμια των ίδιων των σπιτιών τους. Πιο σκληρή απ’ όλες, η περιπλάνηση στα παιδικά πρόσωπα του νοσοκομείου της Γάζας. Παιδιά τραυματισμένα, στο σώμα και στην ψυχή τους, με βαθιές πληγές και εγκαύματα από βόμβες φωσφόρου, θραύσματα από οβίδες, που έφτασαν ακόμα και στην κούνια νεογέννητων παιδιών.
«Το ζήτημα είναι να υπάρξει ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό για βοήθεια» απαντούσε ο Σπύρος στη διάρκεια των εγκαινίων. Υπενθυμίζουμε ότι η οργάνωση, που διένειμε 50.000 δολάρια σε ορφανά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας, δεν χρηματοδοτείται από το υπ. Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «οικονομικής υιοθεσίας» συνδέει όποιον επιθυμεί με ένα ορφανό παιδί για έναν χρόνο και με ορισμένο ποσό. Τα πλήρη στοιχεία του παιδιού (όνομα, διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση) είναι στη διάθεση του δωρητή. Τηλ. επικοινωνίας 210-3816886, 6948481505.
Διάρκεια Έκθεσης : 31 Μαρτίου ές 3 Απριλίου.