ΑρχικήΠρόγραμμα Γιουγκοσλαβίας

Πρόγραμμα Γιουγκοσλαβίας

.

Μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, την Άνοιξη του 1999, το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.

Πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι, όπου παρέδωσε τρόφιμα και νοσοκομειακό υλικό (θερμοκοιτίδες, συσκευές και φάρμακα απαραίτητα σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση), σε δύο νοσοκομεία και ένα ορφανοτροφείο.

Συνέχισε με την οργάνωση, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ‘Αμαλία Φλέμιγκ’, 4 εθελοντικών αιμοδοσιών για την συγκέντρωση αίματος για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Γιουγκοσλαβίας.

Στις αρχές του 2000, ξεκίνησε νέο πρόγραμμα οικονομικής «υιοθεσίας» παιδιών που έμειναν ορφανά ή ανάπηρα εξαιτίας των βομβαρδισμών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πρόνοιας της χώρας, συγκέντρωσε τα στοιχεία συνολικά 2500 ορφανών παιδιών και οργάνωσε τον τρόπο στήριξής τους.

Το πρόγραμμα στη Γιουγκοσλαβία διαρκεί 5χρόνια (2000 – 2004). Οι εκπρόσωποι του Καραβανιού επισκέπτονται σ’ αυτό το διάστημα περισσότερες από 40 πόλεις και χωριά, όπου παραδίδουν στα χέρια των κηδεμόνων οικονομική βοήθεια σε περισσότερα από 2500 ορφανά παιδιά, εκ των οποίων τα 500 είναι κάτοικοι σε περιοχές του Κοσσόβου.

Οι εμπειρίες των εθελοντών του Καραβανιού που συμμετείχαν στις αποστολές στην κατεστραμμένη από cialis en ligne τους βομβαρδισμούς Σερβία είναι συγκλονιστικές.

Ήρθαν σε επαφή, εκτός από τα ορφανά και ανάπηρα παιδιά-θύματα των βομβαρδισμών, και με νεογέννητα παιδιά με παραμορφωτικές ασθένειες, αποτέλεσμα των ‘έξυπνων’ βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου αλλά και χιλιάδες οικογένειες προσφύγων από διάφορες περιοχές της Βοσνίας και του Κοσσόβου.

Οικογένειες που βίωναν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου που υποθετικά είχε τελειώσει.

Οικογένειες που έμειναν χωρίς τον ένα και πολλές φορές χωρίς και τους δύο γονείς και τώρα έμεναν χωρίς σπίτι και ουσιαστικά χωρίς πατρίδα. Το μόνο που αποδείκνυε την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων ήταν μια πρόχειρη ταυτότητα πρόσφυγα.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που έγραψε η μητέρα ενός ορφανού παιδιού του προγράμματος προς τον Έλληνα δωρητή τους: ‘Αυτό που αξίζει λιγότερο εδώ αυτή την εποχή είναι η ανθρώπινη ζωή’.