ΑρχικήΠρόγραμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Πρόγραμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

.

Η πρώτη αποστολή του Καραβανιού πραγματοποιήθηκε το 1993 στην εμπόλεμη τότε Βοσνία. Κινητοποιώντας Δήμους, μαζικούς φορείς αλλά κυρίως μεμονωμένους απλούς πολίτες, κατάφερε να συγκεντρώσει, να μεταφέρει και να παραδώσει στους άμαχους κατοίκους της Βοσνίας τρόφιμα, φάρμακα και εκπαιδευτικό υλικό.

Το 1994 ακολούθησε η δεύτερη αποστολή με τη συλλογή και αποστολή παιδικών εμβολίων και εκπαιδευτικού υλικού στη ζώνη επιχειρήσεων του Σεράγεβο.

Ο πόλεμος στη Βοσνία συνεχιζόταν και οι πληροφορίες που έφταναν στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης ήταν τραγικές. Χιλιάδες ορφανά παιδιά και πρόσφυγες δίχως τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους μέσα και τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια ελάχιστη.

Έτσι, το Καραβάνι θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ‘οικονομικής υιοθεσίας ορφανών παιδιών’.
Τον Οκτώβρη του 1995, αντιπροσωπεία της Οργάνωσης επισκέφθηκε τις περιοχές της Βοσνίας, έκανε καταγραφή των ορφανών παιδιών και συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές για το συντονισμό του προγράμματος και τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων στους δικαιούχους.
Αμέσως μετά, οργανώθηκε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του Ελληνικού λαού για το νέο πρόγραμμα του Καραβανιού.

Η ανταπόκριση των Ελλήνων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν συγκινητική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και εισοδήματος, κυρίως όμως απλοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα αγκαλιάζουν και βοηθούν τα ορφανά παιδιά της γειτονικής χώρας. Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς και των ξένων πολιτών που ζουν στην Ελλάδα.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είχαν αναληφθεί για βοήθεια περισσότερα από 1300 ορφανά παιδιά.

Οι επόμενες αποστολές της αντιπροσωπείας του Καραβανιού στην περιοχή αφορούσαν την παράδοση των χρημάτων στους δικαιούχους και τη συλλογή και μεταφορά νέων στοιχείων ορφανών παιδιών από άλλες περιοχές για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.

Το πρόγραμμα στη Βοσνία διαρκεί συνολικά 6 χρόνια (1995-2000). Οι αντιπροσωπείες του Καραβανιού επισκέπτονται περισσότερες από 60 πόλεις και χωριά, κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς και επικίνδυνες συνθήκες, και παραδίδει χέρι-χέρι οικονομική βοήθεια στους κηδεμόνες περίπου 11.000 ορφανών παιδιών.

Η οικονομική βοήθεια που παρέχεται μέσω του Καραβανιού στις οικογένειες των ορφανών παιδιών συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων, καθώς είναι η μοναδική βοήθεια που φτάνει σ’ αυτές τις περιοχές και αποτρέπει τη διάλυση χιλιάδων οικογενειών χωρίς πατέρα.

Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, εκτός από την οικονομική βοήθεια που παρείχε στις οικογένειες του προγράμματός του, παρείχε και σημαντική ηθική στήριξη. Οι διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Ελλήνων δωρητών και των μελών της οικογένειας του παιδιού που βοηθούσαν ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές τις σχέσεις έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα.